Wie zijn wij?

Poppentheater Koekla wordt gevormd door Christina Boukova en Gilian Dierdorp. Christina komt uit Odessa, en woont inmiddels meer dan 25 jaar in Nederland. Als tiener speelde ze al voor het Staats poppentheater. Ze komt uit een artistieke familie, ook haar ouders zijn artiesten. Gilian is een Amsterdammer met Indische wortels. Hij heeft een artistieke achtergrond (kunstacademie) en is zeer kundig in materiaalbewerking. Gilian maakt de decors, tijdens de shows bedient hij de mengtafels voor licht en geluid.
In heel Oost-Europa is poppenspel een traditionele, maar ook springlevende kunstvorm. Het lag op haar weg om ook in Nederland haar artistieke talent in te gaan zetten. In een Amsterdams theater leerde Christina, Gilian kennen. Een perfecte match om het avontuur van Koekla aan te vangen en tot een succes te maken. Samen met hem werd het jaar 2000 extra bijzonder met de oprichting van een eigen reizend poppentheater: Koekla werd geboren! Koekla, het Russische woord voor pop.
Naast het virtuoze poppenspel van Christina is een voorstelling van het gezelschap een complete ervaring. Een magische gebeurtenis. De decors zijn hand made, en voorzien het verhaal direct van een passende omgeving om in te spelen. Er wordt intensief gebruik gemaakt van belichting, geluideffecten, muziek, er wordt gezongen en gedanst.
Christina en Gilian zijn een sterk ingespeeld team en hebben ontzettend veel plezier in het werk dat ze doen.

Poppentheater is een ambacht. De poppen worden door vakmensen met veel toewijding en liefde vervaardigd. Voor elke nieuwe voorstelling ziet een hele nieuwe cast (aan personages) het levenslicht. De poppen hebben een geweldige zeggingskracht en zijn speels effectief en fraai in hun verschijning. Christina brengt ze tot leven, met haar arsenaal aan stemmen en haar kunde om ze te bespelen.

De sprookjes die aan de basis liggen van de producties, worden met veel zorg bewerkt tot een eigentijds verhaal. Tijdens het schrijven van het script is er een nauwe samenwerking met de regisseur/vormgever: Jevgeni Bondarenko, winnaar van de theaterprijs: het Gouden Masker.

Het Gouden masker

Voorstellingen van Koekla zijn niet alleen leuk en mooi, maar ook educatief in verschillende opzichten. Een levensles wordt naar voren geschoven. De verbeelding wordt aangesproken, de zinnen beroerd, als de kinderen letterlijk in een sprookje worden ondergedompeld. Bij iedere voorstelling wordt lesmateriaal en een workshop ontwikkeld, die ingaat op de thematiek, zodat de kinderen hun ervaring met poppentheater kunnen verdiepen.

Het gezelschap heeft zich een geheel eigen plaats verworven in het Nederlands jeugdtheater.
De voorstellingen hebben vanaf het begin een eigen stijl laten zien. In de afgelopen 15 jaar zijn de verschillende elementen geperfectioneerd. Er is in de ontwikkeling van het theater altijd gezocht naar het ontdekken van nieuwe vormen en mogelijkheden, niet in de laatste plaats met de rol van Christina zelf. Zij is een performer pur sang. Ze acteert, zingt, danst en vertelt verhalen. Ze is onderdeel van de voorstelling, brengt de poppen tot leven en zoekt interactie met het jeugdige publiek. Om ze te verwonderen en te laten lachen. Of soms te laten schrikken en verbazen. Om hen een ervaring te geven die ze nooit zullen vergeten.

De thuisbasis van het theater is Edam. Maar Koekla is vooral een reizend en mobiel theater, zij treedt op in alle delen en uithoeken van Nederland. Koekla bezoekt scholen, theaters, schouwburgen, maar ook buurthuizen, kerken of andere bijzondere locaties. Vaak wordt ook België (Vlaanderen) aangedaan. Jaarlijks worden zo’n 120 voorstellingen gegeven. Buiten Nederland om werd er in het buitenland (festivals) gespeeld in Bulgarije,China, Duitsland, Zwitserland, Italië, India, Roemenië en Ierland. Er werden Awards gewonnen voor o.a. ‘Outstanding drama’ , ‘Design and puppets’, ‘Best children performance’.
Het internationale karakter van Koekla wordt nog duidelijker door de series aan optredens die een aantal keren gegeven zijn in Auroville in Zuid-India.